Om oss

Tårtan Mopedoz är en ideell och partipolitiskt oberoende klubb med säte i Stockholm med målsättningen att bevara den kulturella viktiga plåtmoppen (1952-1980) och TV-serien Tårtan från 1972.

Det här är således ingen hemsida smockfull med fakta om mopeder, det här är enbart en sida om vilka vi är och vad vi gör och står för! Tårtan Mopedoz är ingen märkesklubb och inte heller någon raceklubb. Målsättningen är att få återuppleva 15-åringens glädje och frihet genom att få äga, bygga och åka moppe då som nu! Och det är mycket 70-tal som gäller hos oss! Vi är en sluten klubb med säte i Stockholm sedan starten 2000 och med betoningen på en liten klubb, och inte stor förening, och som har ett maxtak på 22 medlemmar

Ja, vad är nu Stockholmsmoppeklubben Tårtan Mopedoz för något då? Jo, vi är resultatet av återfallsmopedism och i just detta fall handlar det om ett gäng glada och lite äldre smågrabbar som både gillar den gamla TV-serien Tårtan och mopeder. Tårtan Mopedoz är och förblir en liten klubb som strävar efter att aldrig bli en stor opersonlig förening. Vi kallar oss oxå för Stockholms Mopedveteraner, för vi är ju knappast några nybörjare i ämnet även om vi beter oss som om vi aldrig kört moppe förut……

Hur allt startade? Det var en rutig natt i början av maj….. Nä, det är faktiskt enklare än så! Vi vet att det finns de som aldrig sett eller hört talas om TV-serien Tårtan från 1972, vi vet oxå att det finns de som rynkar på näsan åt ”skiten”. Allt började för många år sedan, när medlemmarna när ett par okända människors väg råkade korsa varandras vägar nere vid Stockholms Gasverk. Dom jobbade inte ihop, inte ens på samma företag och inte ens med samma saker! Men deras arbeten hamnade på kollisionskurs med varandra och plötsligt så satt dom där och fikade. Efter att snabbt funnit varandras tycke (alltså, inte blivit kära och så alltså…) så började de två öppna sina inre hemligheter. Mycket snart så visade det sig att båda älskade den gamla TV-serien Tårtan och snart var den första träffen ett faktum! Under den första träffen med Tårtan och tårta så lades riktlinjerna upp för det som skulle komma att bli Sällskapet Tårtans Vänner. Sällskapet bildades och fick delsektioner i hela landet.

I slutet av 2000 så började dock herrarna finna ett nygammalt intresse och att de hade även detta gemensamt, mopeder. En av herrarna hade dock sedan länge kvar mopeder i sina gömmor, den andre däremot hade förträngt detta för 25 år sedan då han sorgset sålt sin sista E-type 1976. En av herrarna fyllde 40 i oktober detta år och uppvaktades av den andre herren med presenter som förpliktade, då han fick ett par sprillans nya MC-ordonnanshandskar och en ny returfjäder till kopplingen på en SACHS. Han antog utmaningen och den andre herren hade redan gått händelserna i förväg och hittat fler lekkamrater med moppar.

Den mopedlösa herren gav sig nu ut på en hiskelig jakt efter minst en moppe. En av herrarna arbetade som Verkstadschef på ett åkeri och anställde en ung mekaniker som hade en vän som hade en moppe till salu. 3000 pix osett. Nix, två å fem, annars får det vara, affär! Men vad är det för något? En Monark av tidig 70-tals modell, hmmm…… Släpkärra efter bilen och rasande fart till Tumba och Tumba Bruk där dom printade stålar. Ner i en källare, och….. Nääää! En Monark 1256 årsmodell 1972, en sån som var hans första moppe 1974 och som hans farsan köpt för 500:- i Göteborg och transporterat liggande bak i VW Varianten så att bensinen rann ut och löste upp mattan…… Fan, vá han blev glad, prexis som 1975. 1256:a renoverades till en lättare busmoppe och hade premiär på Gurras rally i augusti.

Den andre herren höll under den här tiden på och filade på sin raketare som fick rejkad ram, förlängd framgaffel och en jäkla sjyst 70-talsreto look. Raketaren var bara en i raden av moppar hos honom och som ständigt har ångest över sina moppar och motorer som aldrig fungerar som de ska.

Klubben tar form: Nu så började fler ansluta sig till Herrarna. En kille från Uppsala med bl.a en fin Stockholmare och en annan kille lurade av sin brorsa en Crescent Bruxstummis som gått på Konsum på Väddö. Ytterligare en kille köpte en gomspaltare från 1973….. Sen rullade det på!

Under våren 2001 så vart man tillslut tvungna att sätta sig ner och fundera på vad man skulle göra med sammanslutningen gubbar som nu var femton till antalet. Ett sällskap satte sig ner i en järnvägsvagn(!) och hade brainstorming tills idén var fullständig! Vi bildar en undersektion till Sällskapet Tårtans Vänner eftersom vi alla är med i den! Ja, och så kallar vi det för Tårtan Moppers…… Nääää, det är redan så många som kallar sig moppers, menade en av ursprungsherrarna. Sen sken han upp igen! Mopedoz så klart, ja, så ska det vara! jippppi! Jaha ja, och sen då?

Klubben idag: Efter månader av pysslande så har idag Tårtan Mopedoz fått sin fasta form som mopedklubb. Vi har lagt ribban precis i mitten, vi är ingen raceklubb som försöker får ut max av moppen och vi är inte heller en märkesklubb som bara tillåter original. Vi är kort ett glatt gubbgäng som vill återuppleva moppen och charmen med att åka moppe. Vi tillåter ombyggnader men har som målsättning att våra moppar ska vara av den typen som man hade när man fyllde moppe. Vi tillåter modifieringar och viktkompenseringar men vi uppmanar inte till olagliga handlingar (men vi ser gärna mellan fingrarna) och det är upp till medlemmen att följa gällande regelverk, klubben avsäger sig allt ansvar. Klubben åker på träffar, ordnar egna meckarkvällar/dagar, åker på egna utfärder och resor samt åker på olika marknader. Vi arrangerar oxå en hel del egna Evenemang, där Gotland Grand Moppe Tour, Midnattsruset, Nyårsrundan och Stockholms Mopedfestival har varit några av våra stora grejer men där vi nu endast håller fast vid Midnattsruset och Nyårsrundan, alltså ett arrangemang var 6:e månad = lagom.

Att bli medlem: (Nytt sedan årsmötet 2008) Klubben är uppbyggd på ett sådant sätt att känslan av ett litet sammansvetsat gäng inte ska gå förlorad. Sedan länge så har vi beslutat oss för att inte bli för många och har satt ett tak på max ett 22 stycken, men allt är relativt. Sedan årsmötet 2008 så har vi en ny stadga som ger dig som är intresserad att bli medlem (i mån av plats), chansen att vara med som ”provmedlem” under 6 månader. Tanken med detta är att du och medlemmarna ska få chansen att bli bättre bekanta med varandra innan vi väljer in dig som ordinarie medlem. Det är alltså upp till dig att få oss att förstå att vi ska välja in dig på nästa ordinarie medlemsmöte. Innan du kan bli provmedlem så är det bra om du dyker upp lite då och då samt sänder in din medlemsansökan till oss. På den vill vi veta lite mer om dig och dina moppar så att vi får ett hum om du är rätt för en provperiod. Provmedlemen kallar vi oxå för Jästmedlem (Ja, det ska vara Jäst med J och inte G eftersom det hela handlar om att stå på jäsning….)

Stämmer sedan kemin mellan alla så kan vi ta upp ett medlemskap till snack. Det viktiga är att vi inte blir för många och att vi funkar ihop, si? Så tanka moppen, kolla i evenemangskalendern, kom och åk. Två av kraven är dock att du har minst en fungerande moppe äldre än årsmodell 1980 och att du bor i Stockholm med omnejd (Max 5-6 mil bort)!

Hyra moped? Den absolut vanligaste frågan som vi får är om uthyrning av mopeder till olika filmer och evenemang. Vi måste därför påpeka att klubben i sig själv INTE äger några mopeder och således INTE hyr eller lånar ut dylika. De mopeder som finns i klubben ägs och används av medlemmarna själva och det är ingen i klubben som vill hyra ut någon moped. En av orsakerna ligger i att vi alla i Tårtan Mopedoz är måna om våra egna mopeder, vilka vi renoverat och byggt upp för eget bruk och användande. Så vänligen; vänd er inte till oss!

Just nu så har vi tyvärr ingen plats för nya medlemmar men det går trots det bra att skicka in en förfrågan:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s